Mørketid

Det kan være flott på Helgeland også i vinterhalvåret, selv om det ofte kan være mye vær denne perioden, mer vær enn ellers :)

Fiske er på mange måter på sitt beste på denne tiden av året, og kvaliteten på fisken er upåklagelig. Det sies at fisken er aller best i måneder med R i. I jaunar kommer fisken inn fra storhavet for å gyte, og i denne tiden vil fiske føre med seg både lever og rogn for de som liker det.

Solen ser vi ikke på Litlehaug fra november til januar. Det høres kanskje mørkt og trist ut, men vi som bor her nord er vant med at det er slik, og slik skal det liksom være. Det kan i perioder være grått og vått, skodde helt ned på hustaket, vind og blåst, men når værgudene så glimter til og serverer oss blå himmel og klarvær er det dårlige været som har vært ofte glemt. Vi glemmer fort.. :)

Uvær kan være fasinerende, og en tur i fjæra når vinden pisker, og bølgene slår mot land kan være et friskt pust for kropp og sjel. En kopp kaffe i naustet mens bølgene buldrer og slår virker beroligende, tro det eller ei. Blir det for mye bulder og brak i fjæra på en uværsdag kan man heller ta seg en tur i skogen. De store grantrærne gir ly, og inne i skogen er det helt stille i forhold. Følger du gårdsstien som ender på Grønlihatten et kort stykke kommer du til Haugbakken. Haugbakken ligger i utkanten av skogfeltet. Her er det godt ly mot vind og blåst, benker, bord og grillplass. Her er det fint å sitte og se på tretoppene som svailer og suser i vinden.

I mørketiden ser vi stjernene best, og på en klarværsdag vil stjernehimmelen imponere de fleste. Månen lyser opp, og er en trofast venn i denne tiden. Den fineste stjernehimmelen og den klareste månen er på sitt beste når det er mørkt ute. Det spesielle blå lyset, den skarpe luften og de korte dagene er noe som hører mørketiden til, slik som det bestadig har vært. 

Nordlyset blafrer og danser og gir oss flotte opplevelser, og imponerer selv oss som er vokst opp her på nytt og på nytt.

Mørketiden er fin på mange vis, likevel er det like flott og spesielt når de første solstrålene treffer Litlehaug den 21.januar. Det er et etterlengtet skue, og det gjør at vi vokner til liv igjen vi også, akkurat som de andre skapningene som lever her nord.

Trekkfuglene reiser når høsten melder sin ankomst, og småmåsen er faktisk den første som reiser og en av de siste som kommer når det blir vår. Tjelden er for mange på Helgeland det første sikre vårtegnet, og når tjelden skvaldrer igjen på sandbankene tidlig i mars vet vi at det er vår! Ærfuglene kommer inn fra storhavet og samler seg i store flokker nede i vannkanten, og begynner sånn smått og lete etter passende bopel for sesongen. 

Det er ikke alle som drar når det blir høst. Kråka og skjæra holder stand hele året, det samme gjør ørn, ravn, orrfugl og rype. På Hugla finnes det også hare, oter, mink, røyskatt og elg. Det er fint å gå på tur og studere dyrespor, både små og større spor, og er vi heldige ser vi noen av eierne av de forskjellige.

Det er viktig å ta vare på småfuglene når det er vinter og lite mat til dem ute i naturen. Det fører også til et yrende liv på fuglebrettet, og det er koselig å sitte å se på de forskjellige småtassene.

 

Nordnorsk julesalme

Velsigna du dag over fjordan,
velsigna du lys over land.
Velsigna de evige ordan
om håp og ei utstrakt hand.
Verg dette lille Du gav oss,
den dagen Du fløtta oss hit.
Så vi kjenne Du aldri vil la oss
forkomme i armod og slit.

Vi levde med hua i handa,
men hadde så sterk ei tru.
Og ett har vi visselig sanna:
ve e hardhaussa vi som Du.
Nu har vi den hardaste ria,
vi slit med å kave oss frem
mot lyset og adventsti’a,
d’e langt sør tel Betlehem.

Guds fred over fjellet og åsen,
la det gro der vi bygge og bor.
Guds fred over dyran på båsen
og ei frossen og karrig jord.
Du ser oss i mørketidslandet,
du signe med evige ord,
husan og fjellet og vannet,
og folket som leve her nord.